Verktyg

Nedan hittar du konkreta tips för hur du och din förening kan utveckla ert likabehandlingsarbete.

Har du något tips som du vill dela med dig av? Lämna din berättelse genom att klicka här.

 

1. Checklistor för tillgängliga och inkluderande möten

2. Årsmöte

3. Utbildningar i normkritik och likabehandling

 

1. Checklistor för tillgängliga och inkluderande möten

Här finns tio checklistor för alla som anordnar möten – oavsett om det är ett styrelsemöte, ett redaktionsmöte, ett stort konvent, ett lajv eller en konferens.

Listorna innehåller en mängd förslag på hur möten kan bli mer inkluderande och tillgängliga. De kan följas mer eller mindre ambitiöst, beroende på vilket slags möte som ska arrangeras. Ni kan alltså välja att använda er av alla listor, några, en eller bara vissa delar eller punkter i en eller några listor.

[catlist name=verktyg]

För att se alla 10 listor inklusive förklaringar till en del åtgärder klickar här

 

2. Årsmöte

Här hittar du ett exempel på hur en årsmötesutbildning kan gå till samt ett exempel på ett inkluderande anmälningsformulär.

[toggle title=”Ung Medias Årsmötesutbildning” state=””] Ung Media har tagit fram en utbildning som består av två delar. Del 1 handlar om, mötesformalia. Svåra ord tas upp, vilka roller och funktioner som finns under årsmötet samt hur beslut fattas. Del 2 handlar om klimatet på mötet. Genomgång av härskar- och främjartekniker, gemensam diskussion om mötesklimatet.

Här hittar du Unge Medias Årsmötesutbildning som PDF. Klicka här.

 

[/toggle]

[toggle title=”Exempel på bra anmälningsbormulär” state=””] Arbete med likabehandling börjar långt innan ert arrangemang börjar. En viktig del av att fler ska känna sig välkomna är sättet ni utformar inbjudan och anmälning. Nedan kan du se ett exempel på ett anmälningsformulär framtaget av Tankebankens likabehandlingsansvarig.

Notera att evenemanget redan varit och att det inte längre går att anmäla sig.
[/toggle]

 

 

3. Utbildningar i normkritik och likabehandling

Här hittar du både presentationer, studiecirkelmaterial, en podcast-serie och en film.

[toggle title=”Likabehandling – varför och hur.” state=””] Del 1

Del 2

Del 3

Del 4
[/toggle]

[toggle title=”Studiecirkelmaterial om normer, makt och förändring.” state=””] Tankebanken, boken, är ett studiecirkelmaterial som tagits fram för grupper och föreningar som vill lära sig mer om normer och hur de samverkar med makt, men också hur normer påverkar cirkelmedlemmarna som individer och gruppen som helhet. Syftet är ett levande likabehandlingsarbete med tydliga mål och insikten om att alla kan skapa förändring, i det stora och i det lilla!

Läs mer om studiecirkelmaterialet Tankebanken. Klicka här.

Beställ hem materialet helt gratis. Klicka här.

[/toggle]

[toggle title=”En pod-cast serie i flera delar om normkritiskt medieproduktion (Fler avsnitt kommer under december 2015)” state=””] [/toggle]

[toggle title=”Alla ska vara välkomna – vi jobbar på det!” state=””]

Tid: Ca 5-6 timmar

Målgrupp: En grupp som vill komma igång med sitt likabehandlingsarbete

En workshop där det tas upp skäl till att arbeta med likabehandling i en förening, och på vilka sätt en kan göra det. Termer som normkritik och diskriminering diskuteras och utforskas genom praktiska övningar och diskussioner. Det finns även tillfälle där gruppen definierar varför den vill arbeta med likabehandling och går igenom gruppens förutsättningar för att lyckas med likabehandlingsarbetet. I slutet görs en övning för att granska normerna i den egna gruppen.

 

Se dokumentet med medföljande anteckningar. Klicka här.

[/toggle]

[toggle title=”Hos oss är alla välkomna – eller ?” state=””]

Tid: ca 2,5 timmar

Målgrupp: ingen specifik

Detta är en föreläsning i kombination med praktiska övningar. Under föreläsningen tas det upp skäl till att arbeta med likabehandling i en förening, och på vilka sätt en kan göra det. Termer som normkritik och diskriminering diskuteras och det kommer också tas upp exempel på lyckade åtgärder som kan ge inspiration! Föreläsningen avslutas med en kort presentation av hur en själv som förening kan jobba vidare med frågorna.

 

Se dokumentet med medföljande anteckningar. Klicka här.

[/toggle]

[toggle title=”Grundutbildning om normer och normkritik” state=””] Det här är en grundläggande utbildning om normer och normkritik. Det definieras vad som menas med normer, hur de samverkar med makt och på vilket sätt det normkritiska perspektivet kan hjälpa oss att se, förstå och förändra begränsande strukturer.

 

Se dokumentet med medföljande anteckningar. Klicka här.

[/toggle]