Kategorier
Föreningsberättelser

O(R)DEN – Midgårdsskolans fria skoltidning

Johanna från O(R)DEN – Midgårdsskolans fria skoltidning berättar om hur de arbetar med likabehandling i sin förening.

[toggle title=”Läs mer om O(R)DEN” state=””] Du hittar tidningen O(R)DEN här http://issuu.com/ordenmidgard
E-post: orden.midgard@gmail.com
Telefonnummer: 076-1165222 [/toggle]

 

Hur har ni arbetat med eller arbetar med frågor som rör likabehandlingsarbete i er förening?  Ge ett eller flera exempel.
Vi jobbar mycket med att vara representativa för de elever som går på vår skola. Det har i praktiken inneburit att vi aktivt försökt inkludera elever från alla program, översatt affischer till engelska och bytt möteslokaler till en mer central del av skolan där fler elever rör sig. Att vi dessutom ger ut en tidning i tryckt format gör det möjligt för alla att ta del av den.

Varför tog ni initiativet till ert likabehandlingsarbete, vad ledde till det?
När vår styrelse tog över tidningen reagerade vi på hur arbetet och innehållet i tidningen tidigare sett ut, och bestämde oss för att ändra på detta. Det har lett till en mer inkluderande styrelse, en mer representativ tidning och ett större intresse för O(R)DEN på vår skola.

Vilken är er drivkraft för att driva arbetet med likabehandling?
Vi har fått mycket positiv respons kring hur tidningen har utvecklats. Det har motiverat oss till att fortsätta driva en inkluderande och representativ tidning!

Hur såg det ut i er förening innan ni började med ert likabehandlingsarbete och hur ser det ut i er förening nu? Har någonting förändrats? Och om ja, på vilket sätt?
Innan vår styrelse tog över var arbetet med O(R)DEN väldigt anonymt och internt, vilket hindrade nya elever från att engagera sig och hela skoltidningen från att expandera. Därför har vi jobbat mycket med marknadsföring. Eftersom vi har en rörlig redaktion har vi varit tydliga med att deltagandet är helt kravlöst och att man får komma och gå som man vill. Vi har också arrangerat många evenemang på skolan för att sprida ordet om O(R)DEN.

Har ni några tips som ni dela med er till andra föreningar som vill jobba med likabehandling?
Läs på om likabehandling och jämför med hur er egen förening arbetar.Våga vara självkritiska!

Kategorier
Föreningsberättelser

KZINE

Panos berättar om hur de arbetat med likabehandling på KZINE, en studenttidning på Kungsholmens Gymnasium i Stockholm.
[toggle title=”Om KZINE” state=””] ”KZINE is a non-profit organization with the purpose of encouraging freedom of speech, good journalism and to keep students patched up on everything that’s going on at KG[Kungsholmens Gymasium).” Källa: KZINES hemsida
E-post: president@kzine.se
Telefonnummer: 0707388719 [/toggle]


Hur har ni arbetat med eller arbetar med frågor som rör likabehandlingsarbete i er förening?  Ge ett eller flera exempel.

Vi var med och arrangerade en Pride-vecka på skolan som vi är verksamma på – Kungsholmens Gymnasium. Vi gick ihop med skolans HBTQ-förening och skolans politiska förening och arrangerade ett evenemang som blev hur kul som helst. Bland annat hade vi filmvisning, normkritisk poetryslam-kväll och frukost med personer som tidigare varit aktiva i skolans HBTQ-föreningen. Tack vare pengar från Ung Media Sverige kunde vi också beställa 1000 stycken låtsastatueringar med Pride-motiv!

Varför tog ni initiativet till ert likabehandlingsarbete, vad ledde till det?

Vi anser att alla personer har rätt att vara sig själva, och därför började vi leta efter andra föreningar på skolans som tyckte likadant och ville sammarbeta. Resultatet blev Pride-veckan, som vi nu hoppas ska bli ett årligt återkommande evenemang.

Vilken är er drivkraft för att driva arbetet med likabehandling?

Vår övertygelse om att alla människor är lika mycket värde och har rätt att vara sig själva. Och så självklart att det är så sjukt kul att gå ihop flera stycken och göra något stort för en bra sak.

Hur såg det ut i er förening innan ni började med ert likabehandlingsarbete och hur ser det ut i er förening nu? Har någonting förändrats? Och om ja, på vilket sätt?

Innan var det nog inte en lika stor självklarhet att vi stod för de budskap som Pride innefattar. Nu har det blivit en stor del av föreningens identitet och det har både ändrat hur föreningen uppfattas och hur den faktiskt är. Arbetet har också fått oss att tänka mer normkritiskt vilket har genomsyrar vår medieproduktion.

Har ni några tips som ni dela med er till andra föreningar som vill jobba med likabehandling?

För oss var det verkligen så att vi hade en idé, som inte var direkt kopplad till likabehandling, men som blev det av mer eller mindre en slump. Försök att tänka att likabehandlingsarbete kan kombineras med det mesta, till exempel om ni som oss vill genomföra ett större evenemang. Det underlättar så sjukt mycket när en har roligt, och likabehandlingsarbete kan verkligen bli fantastiskt att genomföra.

Kategorier
Förbund

Intervjurapport från Ung Media

Under 2012 så kartlagde Ung Media Sverige sina medlemmar. De ville då veta hur förbundets medlemmar uppfattade sitt medlemskap och sitt förbund ur ett likabehandlingsperspektiv.

Kategorier
Föreningsberättelser

Yousei-Kai

 Cosplayföreningen Yousei-Kai berättar om hur de arbetat  för att främja demokrati och representation iinom sin förening. [toggle title=”Om Yousei-Kai” state=””] Den Sverok-anslutna föreningen Youse-Kai finns i Kalmar och arrangerar årligen sedan 2010 konventet Fairycon. Fairycon är ett konvent för alla som är intresserade av Japan och östasien, dess kultur och subkultur, dess historia, dess wacky idéer, hela andan av Japan.
E-mail: youseikaikalmar[a]gmail.com, bengtsson.hannski[a]telia.com
Telefonnummer: 0761389790[/toggle]

 

Kategorier
Föreningsberättelser

Segel och Kanotföreningen

Isa från Segel och Kanotföreningen, som är medlemmar hos Sverok, berättar hur de arbetat med sina LAN och hur de jobbat för att locka fler tjejer till arrangemangen.

[toggle title=”Om Segel och Kanotföreningen” state=””] Segel och Kanotföreningen bildades 2004 och var från början en brädspelsförening. Idag är de en renodlad LAN-förening som håller i 3-4 små LAN per år. Föreningen finns i Umeå och är medlem i Sverok. [/toggle]

Kategorier
Förbund

Exempel på ett bra anmälningsformulär

Arbete med likabehandling börjar långt innan ert arrangemang börjar. En viktig del av att fler ska känna sig välkomna är sättet ni utformar inbjudan och anmälning. Nedan kan du se ett exempel på ett anmälningsformulär framtaget av Tankebankens likabehandlingsansvarig.

Kategorier
Förbund

Handlingsplan vid upplevd diskriminering

Ung Media har tagit fram för att kunna bemöta situationer när en person upplever diskriminering inom förbundet. På så sätt vet ska ledningen kunna agera konsekvent och snabbt när situationen uppstår.

OBS: Om det finns en koppling till minst en av diskrimineringsgrunderna på ett öppet, marknadsfört arrangemang från arrangörerna gentemot en deltagare/funktionär etc. omfattas situationen av diskrimineringslagen och en polisanmälan är möjlig. Samma gäller om det rör sig om fortgående trakasserier.

Kategorier
Förbund

Orättvist behandlad?

Om du som medlem i en förening känner dig orättvist behandlad, trakasserad, mobbad eller utsatt för kränkande beteende i föreningssammanhang, kan du följa nedanstående lista för att få hjälp. Var medveten om att det inte spelar någon roll om den som utförde kränkningarna gjorde det med avsikt eller inte – om du upplever dig utsatt för kränkande behandling är det definitivt något som behöver redas ut. Kom ihåg att du inte behöver ha förslag på lösningar, det är inte din uppgift.

Kategorier
Föreningsberättelser

Grunden

Emmy från Grunden berättar om hur de arbetat i sin förening. 

[toggle title=”Om Grunden” state=””] Grunden är en rikstäckande verksamhet som skall ge barn, ungdomar och vuxna, som kallas intellektuellt funktionshindrade kunskap om demokrati och mänskliga rättigheter, för att öka sitt inflytande i samhället och ge makt att förändra sitt samhälle och sina liv. Föreningen Grunden utger en tidning och är ansluten till Ung Media Sverige. [/toggle]

Kategorier
Föreningsberättelser

MiFF Stockholm

Hedvig berättar mer om hur de i föreningen MiFF arbetar med likabehandlingsfrågor. De ägnar sig främst åt Rollspel, Lajv och Lan

[toggle title=”Om MiFF” state=””] MiFF är en förening med sin bas i Aspudden (Stockholm), som håller på  med spel, i synnerhet rollspel. Verksamheten drivs främst av ungdomar riktad mot ungdomar. Föreningen är anknuten till Sverok. [/toggle]