Kategorier
Föreningsberättelser

Västspel

Vi har pratat med Marie Louise, ordförande i föreningen, om vad de gör för att främja likabehandling. [toggle title=”Om Västspel” state=””] Västspel är en förening knuten till Sverok som varje år arrangerar Västlägret i Göteborg, ett läger för barn- och unga som vill testa spel.

[/toggle]

Hur har ni arbetat med eller arbetar med frågor som rör likabehandlingsarbete i er förening?  Ge ett eller flera exempel.
  • Vi har skrivit en värdegrund och en handlingsplan till årets Västläger. Den är klar, men inte godkänd vid formellt styrelsebeslut. Däremot delad med årets lägerledare.
  • Vi har krävt att våra lägerledare utbildar sig i Trygga Möten (läs mer om Trygga möten här) och blir godkända på den.
  • Vi har stöttat unga medlemmar att bli arrangörer på konvent.
  • Vi har valt in yngre aktiva medlemmar i styrelsen.
  • Ordföranden, jag Marie Louise, har åkt på Arrangera Tryggt som var ett samarbetar med Trix, Medeltidsveckan, Studiefrämjandet och Sverok.
Varför tog ni initiativet till ert likabehandlingsarbete, vad ledde till det?

På grund av enskilda medlemmars tidigare erfarenheter inom Sverok. På grund av Larp Women Unite (Läs mer om Larp Women Unite här). Likabehandlingsarbetet började med att ge barn och unga en möjlighet att identifiera sig när det gäller spel. Vi har från vårt första spelläger tänkt på representation och sett till att ha en jämn könsfördelning. Våra spel är skrivna för att inte verka sunkiga och våra figurspel är genomtänkta för att inte vara för nakna tjejfigurer och dessutom ha en hel del kvinnliga spelkaraktärer. I år är det tredje lägret. Vi har i år dessutom ickebinära ledare, samt har tagit bort valet att skriva i kön för deltagare vid anmälan.

Vilken är er drivkraft för att driva arbetet med likabehandling?

Ge barn och unga en möjlighet att se att alla kan få vara med och spela. Inte bara killar kan. Vi har återkommande barn som har npf-diagnoser (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). De trivs bra och det är viktigt och kul för oss att de har en plats att trivas på, där de kan utvecklas. Vår förhoppning är att förhindra att en del utsätts för sunk och hinder i spelhobbyn.

Hur såg det ut i er förening innan ni började med ert likabehandlingsarbete och hur ser det ut i er förening nu? Har någonting förändrats? Och om ja, på vilket sätt?

Vi har varit medvetna från början, men blivit ännu mer medvetna om hur viktigt det förebyggande arbetet är. Vi läser på mer och nya rapporter om jämställdhet eller forskning är av intresse.

Har ni några tips som ni dela med er till andra föreningar som vill jobba med likabehandling?
  • Gör rätt från början. Försök förhindra sunk så snabbt som möjligt.
  • Tänk inkludering, inte hinder. Var öppna och tydliga om det kommer medlemmar som inte är normen i er förening. Fråga vad de behöver. Fråga hur de kan trivas. Se dem som medlemmar med ett gemensamt intresse, inte som ”magic-tjejen” eller dylikt.

[button url=”https://vastspel.wordpress.com/” color=”purple” size=”medium” type=”round” icon=”link” target=”_blank”] Läs mer om Västspel här [/button]

En affisch inför Västlägret 2015