Kategorier
Föreningsberättelser

KZINE

Panos berättar om hur de arbetat med likabehandling på KZINE, en studenttidning på Kungsholmens Gymnasium i Stockholm.
[toggle title=”Om KZINE” state=””] ”KZINE is a non-profit organization with the purpose of encouraging freedom of speech, good journalism and to keep students patched up on everything that’s going on at KG[Kungsholmens Gymasium).” Källa: KZINES hemsida
E-post: president@kzine.se
Telefonnummer: 0707388719 [/toggle]


Hur har ni arbetat med eller arbetar med frågor som rör likabehandlingsarbete i er förening?  Ge ett eller flera exempel.

Vi var med och arrangerade en Pride-vecka på skolan som vi är verksamma på – Kungsholmens Gymnasium. Vi gick ihop med skolans HBTQ-förening och skolans politiska förening och arrangerade ett evenemang som blev hur kul som helst. Bland annat hade vi filmvisning, normkritisk poetryslam-kväll och frukost med personer som tidigare varit aktiva i skolans HBTQ-föreningen. Tack vare pengar från Ung Media Sverige kunde vi också beställa 1000 stycken låtsastatueringar med Pride-motiv!

Varför tog ni initiativet till ert likabehandlingsarbete, vad ledde till det?

Vi anser att alla personer har rätt att vara sig själva, och därför började vi leta efter andra föreningar på skolans som tyckte likadant och ville sammarbeta. Resultatet blev Pride-veckan, som vi nu hoppas ska bli ett årligt återkommande evenemang.

Vilken är er drivkraft för att driva arbetet med likabehandling?

Vår övertygelse om att alla människor är lika mycket värde och har rätt att vara sig själva. Och så självklart att det är så sjukt kul att gå ihop flera stycken och göra något stort för en bra sak.

Hur såg det ut i er förening innan ni började med ert likabehandlingsarbete och hur ser det ut i er förening nu? Har någonting förändrats? Och om ja, på vilket sätt?

Innan var det nog inte en lika stor självklarhet att vi stod för de budskap som Pride innefattar. Nu har det blivit en stor del av föreningens identitet och det har både ändrat hur föreningen uppfattas och hur den faktiskt är. Arbetet har också fått oss att tänka mer normkritiskt vilket har genomsyrar vår medieproduktion.

Har ni några tips som ni dela med er till andra föreningar som vill jobba med likabehandling?

För oss var det verkligen så att vi hade en idé, som inte var direkt kopplad till likabehandling, men som blev det av mer eller mindre en slump. Försök att tänka att likabehandlingsarbete kan kombineras med det mesta, till exempel om ni som oss vill genomföra ett större evenemang. Det underlättar så sjukt mycket när en har roligt, och likabehandlingsarbete kan verkligen bli fantastiskt att genomföra.