För att arbetet med ett inkluderande och tillgängligt möte ska bli så bra som möjligt är det viktigt att redan från allra första början av planeringsstadiet ha inkludering och tillgänglighet i åtanke. Annars är risken stor att personer exkluderas.
Klicka på titlarna för att läsa mer.
[toggle title=”Mötesansvar” state=””]
- – Var tydlig med att arbetsgruppen som arrangerar mötet har ett gemensamt ansvar för inkluderingen och tillgängligheten. Gruppen ska till exempel påminna alla andra i processen om behoven evenemanget ska organiseras utifrån.
- – Välj en person till huvudansvarig som ser till att er personliga checklista används och att gruppen gör en utvärdering av mötets inkludering och tillgänglighet efteråt.
- – Ha en jämn fördelning av olika bakgrunder och erfarenheter redan i arbetsgruppen.
- – Se till att arrangemangsgruppen pratar om värdegrundsfrågor. Vad vill ni att era möten ska genomsyras av? Vad betyder inkludering och tillgänglighet för ert arbete?
- – Ta in personer med olika funktionsförmågor och olika bakgrunder i utformningen av programmet. [/toggle]
[toggle title=”Tidpunkt och schema” state=””]
– Planera mötets datum med hänsyn till olika högtider. Ta hjälp av en multireligiös kalender.
– Ha en paus ungefär var 45:e minut eller låt deltagare ha möjlighet att påverka när pauser tas. * Ha 1,5 timmars långa lunchraster
– Varva föreläsningar med dialog eller debatt. * Undvik förändringar i schemat. En utlovad frågestund får exempelvis inte ställas in. Om förändringar ändå måste göras, informera om möjligt skriftligt om dem.
– Ha tre inringningar efter en rast (10 min, 5 min och NU). * Videofilma mötet. Informera om filmandet. Det är viktigt att det erbjuds en möjlighet att inte vara med på filmen om en inte vill.
– Videofilma mötet. Informera om filmandet. Det är viktigt att det erbjuds en möjlighet att inte vara med på filmen om en inte vill. [/toggle]
[toggle title=”Medverkande i programmet” state=””]
– Ha medverkande i programmet med varierande ålder, utseende och erfarenheter.
– Ha tydliga mål för talare/föreläsare/workshophållare. [/toggle]
[toggle title=”Funktionärer” state=””]
– Ha synliga funktionärer (använd gärna funktionärsshirts).
– Funktionärer finns till hands för att hitta i lokalen, i matsituationen, för tidspassning och för ”ensamma” personer som behöver kontakt i pauser.
– Informera funktionärer om hur ett bemötande av personer med neuropsykologiska funktionsnedsättningar (NPF) bör vara (information kan ni få av Attention som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).
– Informera funktionärer om vilka föranmälda behov som finns och hur de ska tillgodoses. [/toggle]