Checklista för tillgängliga möten 04: Matsituationer

Matsituationer kan innebära många moment som är svåra att hantera för exempelvis personer med olika neuropsykologiska funktionsnedsättningar. En tydlig struktur och så få oväntade moment som möjligt skapar trygghet och gynnar på så sätt ett aktivt deltagande. Det är viktigt att du som arrangör planerat i förväg.

Klicka på titeln för att läsa mer.

– Ta etiska och religiösa skäl samt allergier i beaktande för den mat som serveras.

– Fråga om deltagares matrelaterade behov och vanor vid anmälan.

– Fråga om särskilda önskemål i samband med matsituationen, ange konkreta exempel så som “lugn matsal”, “möjlighet att ta med sig mat”, “möjlighet att ta med egen mat och äta den på plats”.

– Se till att alla ska kunna äta samma mat och tillsammans i så stor utsträckning som möjligt.

Om mat serveras i bufféform se till att:

– alla skålar ska ha egna bestick för att undvika kontaminering.

– såser och rinniga rätter står så att de inte riskerar att droppa ned i de övriga rätterna.

– Se till att mat och fika är uppmärkta med innehållsförteckningar.

– Se till att maten visualiseras, till exempel genom monter eller fotografier som visar hur maten ser ut och vad den innehåller.

– Se till att sträckan för att ta sig till matsalen inte är längre för personer med funktionsnedsättning än för personer med normativ rörelseförmåga som till exempel kan använda trappor.

– Se till att låga bord används vid servering av mat (inga barbord).

– Erbjud möjlighet att reservera matplats, exempelvis i utkanten av matsalen

– Se till att det finns take-away lådor för dem som vill.

– Se till att det finns möjlighet att förvara egen medhavd mat.

– Ha funktionärer i matsalen som visar till bords och hjälper till med eventuell specialkost.

– Erbjud tillgång till en separat matsal där det är lugnt och tyst.