Kategorier
Föreningsberättelser

Segel och Kanotföreningen

Isa från Segel och Kanotföreningen, som är medlemmar hos Sverok, berättar hur de arbetat med sina LAN och hur de jobbat för att locka fler tjejer till arrangemangen.

[toggle title=”Om Segel och Kanotföreningen” state=””] Segel och Kanotföreningen bildades 2004 och var från början en brädspelsförening. Idag är de en renodlad LAN-förening som håller i 3-4 små LAN per år. Föreningen finns i Umeå och är medlem i Sverok. [/toggle]



Hur har ni arbetat med eller arbetar med frågor som rör likabehandlingsarbete i er förening? Ge ett eller flera exempel.
Då det varit majoritet killar på våra LAN så har vi funderat på hur vi ska locka tjejer att komma på LANen. I somras så anordnade vi ett tjej-LAN, lite på prov, för att se om det skulle vara mer intressant för tjejer att komma. Vår uppfattning är att det kan kännas lite motigt att gå in som en av få tjejer in i en miljö som kännetecknas för att vara sexistisk (och rasistisk och möjligt massa andra istiska ting..) och sedan få likadan respekt som killar. Vårt LAN i somras hade åtta deltagare som uppskattade LANet på olika sätt. Mest var det dock att vi inte var så många, så vi kunde alltid spela med varandra. Detta är dock inget som är typiskt tjejer, utan även killar som kommer på våra LAN uppskattar att de inte är så stora. Så med tanke på hur vi som förening jobbar så blir det inte så revolutionerande upptäckter.

Mer konkret arbete har varit med hur vi utformat våra tävlingar och dylikt. Vi som ansvarar för tävlings-delen under LANen tror inte på konceptet att tävla mot varandra, utan vi tycker mer om att kämpa med varandra. Så vi har utarbetat något vi kallar Achievements, där det helt enkelt går ut på att klara av saker i olika spel, tillsammans, och gör man det så får alla som deltagit ett mindre pris. Det gör också att vi kan ha upp till 20-30 achievements varje LAN. Till exempel har vi en achievement i Minecraft där man ska tillsammans med minst 3 vänner starta ett snöbollskrig i ett undervattenstempel. Detta tror vi uppmuntrar till samarbete och ett lite positivare klimat i LAN-lokalen. I och med att alla som deltagit får pris, så blir det heller inte så stort krav på den enskilda personen, utan det är det gemensamma slutresultatet som räknas.

I vårt arbete med att utveckla achievementsen så har vi samtidigt haft en tanke på att inte göra dem fördomstypiska för spelvärlden. Dels undviker vi grejer som att döda prostituerade i GTA5, och dels så försöker vi hitta spel som inte har den typiska manliga protagonisten med de typiska kvinnliga birollerna utan personligheter.

Varför tog ni initiativet till ert likabehandlingsarbete, vad ledde till det?
Vi blev inbjudna till en workshop om likabehandling och insåg att vi inte alls tänkt på om hur vi egentligen jobbar med det i föreningen. När vi insåg det, så insåg vi på en gång att vi absolut borde ta ställning.

Vilken är er drivkraft för att driva arbetet med likabehandling?
Att alla ska behandlas likvärdigt. Till exempel är den absoluta majoriteten av proffs-datorspelare killar. Jag tror absolut att det sitter en tjej någonstans som kan spela stjärten av många av dessa killar, men på grund av hur svårt det är för tjejer att ta sig fram i spelvärlden, så gör hon inte det. Det gör mig upprörd, frustrerad, men också motiverad att göra någonting åt det.

Hur såg det ut i er förening innan ni började med ert likabehandlingsarbete och hur ser det ut i er förening nu? Har någonting förändrats? Och om ja, på vilket sätt?
Den största skillnaden är faktiskt att föreningen blivit smått splittrad, då vi haft olika åsikter om hur vi vill utveckla den. Nån medlem tyckte inte att vi skulle lägga pengar på ett arrangemang (tjejLANet) som exkluderar vissa medlemmar. Det ledde till många intressanta diskussioner i ämnet. Den medlem är fortfarande inte övertygad, och har typ gått ur föreningen.

Annars så har inget mer konkret förändrats, annat än det jag redan tagit upp. Kanske har våra medlemmar fått lite tankeställare och funderat lite över sina egna åsikter kring ämnet.

Har ni några tips som ni dela med er till andra föreningar som vill jobba med likabehandling?
Se till att alla är insatta i ämnet, så alla är med på tåget om varför ni gör det ni gör. För oss så blev det just svårt, då vi skulle ha tjejLANet och trodde att alla förstod varför vi hade det.